הקול הנשי בספרות: המלצות קריאה לחודש האישה הבינלאומי

הקול הנשי בספרות: המלצות קריאה לחודש האישה הבינלאומי

סיפור פשוט מרץ 17, 2025

חודש האישה הוא הזדמנות להעמיק בספרות נשים – מפרוזה ושירה, דרך הגות, פילוסופיה, מחקר, ועד לפמיניזם ומגדר. יצירה נשית עמדה מאז ומעולם במוקד של וויכוחים אמנותיים ומאבקים פוליטיים, ומהווה מאז ועד היום מנוע לשינוי חברתי. הקריאה בספרות היסטורית ועכשווית על ידי נשים מאפשרת להיחשף לנקודות מבט מגוונות ולהיות חלק מהדיון החשוב על מקומן של קבוצות שונות בחברה, המבט על האחר ועל כוחה של הספרות לשנות מציאות. 

מדוע חשוב לקרוא יצירה נשית?

קריאת יצירות שנכתבו על ידי נשים מאפשרת מבט מעמיק לאזורים שבאופן היסטורי קיבלו פחות ביטוי במיינסטרים התרבותי. במשך מאות שנים, קולן של נשים הודר מהספרות, כאשר טקסטים נשיים הופצו ונשמעו רק לאחר מאבקים ארוכים וממושכים. למול זה, דווקא בתוך המרחב ההגמוני, נשים היו לא פעם הקול החתרני, שהעז לערער על מוסכמות ולשאול שאלות קשות. כתיבה נשית היתה ועודנה מעשה של התנגדות, כוח שמאתגר את הנרטיבים השליטים ומציע חלופות חדשות. 

ספרות נשית נותנת מקום לביטויה של החוויה הנשית: הביתית, הגופנית, הציבורית והפוליטית גם יחד. הקריאה ביצירות של נשים מאפשרת פירוק הנרטיבים השולטים, ויתרה מכך, אף עיצוב מחודש של הזהות הנשית באמצעות המילים המכוננות אותה. וירג'יניה וולף כתבה: ״כל עוד אישה חושבת על גבר, אין מתנגד לאישה חושבת״, בזכותה ובזכות רבות אחרות, הכתיבה הזו הצליחה למצוא את דרכה, בשקט או ברעש, בעדינות או במלחמה אל מדפי הספרים, אל הבתים, אל הספריות ואל דפי ההיסטוריה. 

הספרות כמנוע לשוויון חברתי

הספרות היא כלי רב-עוצמה לעיצוב התודעה הקולקטיבית, אך עבור נשים ומיעוטים אחרים היא מהווה גם פתח להתנעת מהפכות ופריצת גבולות. כתיבה נשית אפשרה לנשים לתבוע מחדש את מקומן בחברה, לשאול שאלות שלא נשאלו, ולחתור תחת מבנים מגדריים מקובעים. הפילוסופית והסופרת הפמיניסטית הלן סיקסו קראה לנשים "לכתוב את עצמן" (écriture féminine), מתוך ההבנה שכתיבה נשית היא אקט של חירות, שבירת מוסכמות ויצירת שפה חדשה שתאתגר את המבנה הפטריארכלי. נרטיבים נשיים מציבים אלטרנטיבה לשיח השולט, ומספקים מרחב לדיון מורכב יותר. סופרות ומשוררות כמו טוני מוריסון, מרגרט אטווד, סילביה פלאת' ואחרות כתבו על חוויות נשיות באופן שחולל שינוי במחשבה התרבותית והחברתית, וסופרות עכשוויות ממשיכות לאתגר את השיח ואת השפה סביב מגדר, פוליטיקה, היסטוריה וכל הנושאים המעצבים אותנו.  

רוצות ורוצים להעמיק בספרות נשית? הנה כמה המלצות לספרים חדשים לצד קלאסיקות שאולי פספסתן:  

מחשבות על שלום בשעת תקיפה אווירית - וירג׳יניה וולף 

הסופרת הפמיניסטית פורצת הדרך המשיכה לעסוק בקשר שבין פציפיזם וזכויות נשים תוך כדי מלחמת העולם השנייה. בטקסט מכונן שנכתב באוגוסט 1940, תוך כדי "הקרב על בריטניה" עבור הירחון האמריקאי "ניו ריפבליק", וולף מבקשת לתעד הבהובים של תודעה פמיניסטית בתוך החושך. זהו קולה של אישה השוכבת לבדה במיטה בלילה, תחת הפצצות, ומבקשת דרך לפעול ולהתנגד. 

משקל עודף - בכל סרלואי

ספר מסות אוטוביוגרפי מאת המשוררת וחוקרת הספרות בַּכֹּל סֶרְלוּאִי, הבוחן את חוויית היותה אישה, יוצרת, דתייה ופמיניסטית. בכתיבה אישית ופוליטית, הוא עוסק במאבק על מקום - פיזי, חברתי ותרבותי - ומתמודד עם סוגיות כמו גוף נשי, מגדר, אמונה, הדרת נשים, אהבת התורה והגדרה עצמית. דרך שילוב חוויות אישיות עם דיון רחב בהוגים והוגות - מוירג'יניה וולף ועד רבי נחמן מברסלב - סרלואי מציעה מבט חד ונוקב על הקשרים הגלויים והסמויים שבין זהות, מגדר ודת.

כן! משוררות ארוטיקה - דורית ויסמן (עורכת)

לפניכן האנתולוגיה המקיפה ביותר לשירה ארוטית נשית בעברית. בעריכת דורית ויסמן, הספר מאגד יצירות של 145 משוררות מתקופות שונות – מכותבות ותיקות ועד כאלה שזהו פרסומן הראשון. השירים מציירים תמונה רחבה של חוויות ארוטיות, מהמגע הראשוני ועד למיניות בשלה. ויסמן, משוררת ועורכת מוערכת, יוצרת כאן מרחב ספרותי שמאפשר ביטוי חופשי וגלוי של תשוקה נשית, ומנכיח את מקומה של הארוטיקה בשירה העברית.

אל הקוראת - חן אדלסבורג

בתווך שבין ספרות למגדר, ספר זה בוחן כיצד השתנתה הפנייה לקוראות ולקוראים בפרוזה העברית של שנות השמונים והתשעים. הוא מצביע על המעבר מהתייחסות לקהל גברי-כללי ליצירת נמענות רחבה ומגוונת יותר, תוך הדגשת הזדהות נשית עם עמדת המאזינה הפאסיבית-לכאורה. באמצעות קריאה ביצירות של סופרות וסופרים כמו אורלי קסטל-בלום, יואל הופמן ולאה איני, אדלסבורג מראה כיצד עמדה זו הפכה לכלי אקטיבי ומפרה, על רקע תחושת הנתק של סופרים מקהלם, בתקופה של אובדן אמון בשפה. דרך ניתוח השפה העברית הממוגדרת, הספר חושף את יחסי הכוח וההדרה הכרוכים בה, ומציע קריאה מחודשת בספרות העברית העכשווית.

מגדר, ארוטיקה ודמיון אזוטרי במיסטיקה היהודי - אליוט ר. וולפסון

אוסף מאמרים זה מציע מגוון היבטים של תפקיד המגדר, הארוטיקה, והדמיוני האזוטרי במסורת הקבלית, מאת אחד מגדולי חוקרי הקבלה בדורנו. 

שנה של מחשבות מופלאות - ג'ואן דידיון

בממואר החשוב וזוכה הפרסים מאת הסופרת והעיתונאית האמריקאית ג'ואן דידיון, היא מתארת את השנה הקשה בחייה, שהחלה בדצמבר 2003, כשבתה היחידה, קווינטנה, אושפזה במצב קריטי בעקבות סיבוך רפואי. ימים ספורים לאחר מכן, בעלה, הסופר ג'ון דאן, התמוטט ומת מדום לב לנגד עיניה. הספר עוקב אחר שנת האבל שלה, המשתרגת עם ההשתקמות והמשברים החוזרים של בתה, שנפטרה לבסוף חודשים לאחר פרסום הספר. זהו ספר כן, חד ומדויק, העוסק באבל באופן אישי ואוניברסלי כאחד.

בת ירושלים הקטנה  - מרים הרי

רומן אוטוביוגרפי המתאר את ילדותה של ציונה בירושלים של שלהי המאה ה-19. ציונה נקרעת בין אדיקותה של אמה הלותרנית הגרמנייה לבין הרפתקנותו של אביה, מוזס וילהלם שפירא, סוחר עתיקות יהודי-אוקראיני מומר, ששערוריית זיוף עתיקות משנה את חיו. בספר מצטיירת ירושלים כעיר רב-תרבותית, בה דמיון ומציאות מתערבבים, תוך שימור בליל השפות שאפיינו את התקופה. זהו תרגום מחודש של היצירה המהוללת, מאת הסופרת הראשונה שזכתה בפרס פמינה.

פעמון הזכוכית - סילביה פלאת׳

הרומן היחיד שפרסמה המשוררת המוערכת סילביה פלאת הספר עוקב אחר אסתר גרינווד, צעירה מפרברי בוסטון, שזוכה לנסוע להתמחות נחשקת בניו יורק, אך חווה משבר נפשי עמוק על רקע עולם הזוהר שסביבה. הרומן פורסם ב-1963, חודש לפני התאבדותה של פלאת׳ בגיל 31. האירוע עורר עניין מיידי בספר, אך עם השנים הוכרה היצירה כמופת ספרותי ואחת הקלאסיקות החשובות של המאה העשרים. 

לסיכום

הקול הנשי היה ועודנו כוח חתרני ומשמעותי בעולם הספרות, כזה שמערער מוסכמות, פורץ גבולות ומוביל למהפכות. באתר שלנו תוכלו למצוא עוד המלצות על ספרות נשית מכל הז'אנרים – מהגות ופילוסופיה, דרך שירה ופרוזה, ועד פמיניזם וחקר מגדר.